2016

KOEKWAUS

Is een goed Brabants woord voor ‘sukkel’, ‘idioot’. Of, vanuit een meer positieve insteek ‘cool’, ‘orgineel’. De personages in dit stuk zijn beide: prettig gestoord en origineel. Maar wie of wat ze zijn telt niet in de psychiatrische inrichting waar ze verblijven. Daar gelden de regels van het systeem. De democratische principes van de therapeutische gemeenschap suggereren een vrijheid die er niet is.

Dan doet patiënt Mark zijn intrede. Hij is anders dan de anderen. Hij stelt vragen bij het gangbare regime en komt in verzet tegen de slaafse volgzaamheid van zijn medepatiënten. Het gezag heeft het maar moeilijk met deze onruststoker, die zich bovendien niet laat stoppen. Samen met de andere bewoners organiseert Mark een spectaculaire ontsnappingspoging. De uitkomst is weinig gelukkig. Aan het einde is het weer ‘business as usual’. Of toch niet?

Koekwaus is gebaseerd op het toneelstuk ‘ het koekoeksnest’ van Dale Wasserman naar de roman ‘One flew over the Cuckoo’s Nest’ van Ken Kesey. Regisseur Lilian Overbeek heeft het stuk bewerkt, waardoor de personages en de thematiek ook vandaag de dag herkenbaar zijn.